ارسال لیست مالیات حقوق

ارسال لیست مالیات حقوق


لیست مالیات حقوق چیست؟ جه موقعی باید ارسالش کنیم؟ نحوه ارسال لیست مالیات حقوق به چه شکله و تو کدوم سایت باید انجامش بدیم تکس فارس پاسخ میدهد

سامانه ارسال مالیات حقوق

در چند سال اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور با هدف این که فرآیند دریافت مالیات حقوق رو ساده تر کنه و رضایت مودی ها رو جلب کنه، اقدام به راه اندازی سامانه ای به اسم “سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق” کرده. یعنی، دیگه لازم نیست هر سال برای گفتن حقوق و مزایای کارمندانت راه های پیچیده رو طی کنی، چون این سامانه به صورت آنلاین و کاملاً دیجیتال، کار رو برات راحت تر می کنه.
برای استفاده از این سامانه، باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی تهران بشی، و اول ثبت نام کنی، چون حساب کاربریت رو باید بسازی. بعد، با نام کاربری و کلمه عبور، وارد سامانه می شی و اونجا، جزئیات مربوط به حقوق و مزایای کارمندانت رو ثبت می کنی.

چجوری اطلاعات حقوق و مالیات رو توی سامانه وارد می کنیم؟

تمام جزئیات مورد نیاز در مورد پرداخت کننده حقوق (یعنی کارفرما) و دریافت کننده حقوق (کارمند، کارکنان، مدیران و…) در قالب فایل های الکترونیکی ثبت و نگهداری می شن. این فایل ها شامل مبلغ حقوق، مزایا، مالیات های کسر شده و سایر موارد هستن. سازمان محتوای این فایل ها رو از طریق نرم افزارهای معرفی شده خودش، یا نرم افزارهای شخصی خود مودیان، دریافت و در سیستم خودش ثبت می کنه.
در واقع، شما باید با نرم افزاری که سازمان معرفی کرده، فایل اکسل یا فایل های مورد نظر رو تولید کنید و اون رو به سامانه بارگذاری کنید. این کار هم با نرم افزارهای رایج و هم با نرم افزارهای تخصصی مالیاتی امکان پذیره، چون قالب فایل ها مشخصه و باید به همون صورت ارسال بشن.

ارسال لیست مالیات حقوق 1
ارسال لیست مالیات حقوق ۱

چه کسانی مشمول ارسال لیست مالیات حقوق هستند؟

خب، اول باید بگم که این وظیفه، بر عهده همه کارفرماها و صاحب مشاغل است؛ یعنی، هر کسی که حقوق به کارمندها می پردازه و باید مالیات حقوق رو کسر کنه، موظفه هر ماه لیست حقوق و مالیات های مربوطه رو به صورت رسمی و الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی ارسال کنه.
بر اساس ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم، تمام افرادی که مشمول پرداخت مالیات حقوق می شن، باید این کار رو انجام بدن. یعنی، هر شرکت، موسسه، کارگاه یا مجموعه ای که حقوق به کارمندان خودش پرداخت می کنه، باید در سامانه مالیات حقوق ثبت و لیست حقوق و دستمزد پرسنل رو هر ماه ارسال کنه.

چگونه باید این لیست رو ارسال کنیم؟

این کار، به صورت ماهانه باید انجام بشه. یعنی، هر ماه باید اطلاعات حقوق و مزایای پرسنل، مبلغ کسر شده بابت مالیات، و مبلغ نهایی پرداخت شده رو در نرم افزار مخصوص وارد کنی. بعد، این اطلاعات رو در قالب فایل مخصوص، به سامانه آنلاین مالیات حقوق سازمان، برای تایید و ثبت ارسال می کنی.
راستی، برای پرداخت هم، باید مبلغ های کسر شده رو از حساب بانکت با مراجعه به بانک یا از طریق سامانه های بانکداری اینترنتی، با شناسه قبض و شناسه پرداخت، پرداخت کنی. این طوری، فرآیند کامل و قانونی اجرا میشه و کارهای مالیاتی ت به درستی انجام می گیره.

ارسال لیست مالیات حقوق 10
ارسال لیست مالیات حقوق ۱۰

ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳

ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳، چه جوریه و چه تغییراتی درش اتفاق افتاده؟با توجه به تغییراتی که قانون بودجه سال ۱۴۰۳ در بخش مالیاتی ایجاد کرده، سامانه دریافت فهرست حقوق و دستمزد، نقش پررنگ تری پیدا کرده و حساب وکتاب کارهای مالیاتی شما رو منظم تر می کنه. بر اساس بند (ث) تبصره (۱۵) قانون بودجه، محاسبه مالیات حقوق امسال دیگه به عهده ی سازمان امور مالیاتی است. یعنی، کارفرماها و حسابداران نباید خودشون دستی حساب کنن، بلکه باید این کار رو از طریق سامانه سازمان انجام بدن.
پس، در فرآیند جدید، کار این جوریه:
– کارفرما باید اطلاعات حقوق و مزایای هر فرد رو در سامانه مالیات بر حقوق، که توسط سازمان امور مالیاتی اداره میشه، وارد کنه.
– این سامانه، خودش به صورت خودکار، مالیات رو بر اساس قوانین محاسبه و اعلام می کنه.
– پس، کارفرما باید مبلغ مالیاتی که توسط سامانه اعلام میشه رو از حقوق و مزایای کارمند کم کنه و مابقی رو به عنوان خالص پرداختی، به کارمند بده.

چه نکاتی باید بدونی؟
– مهم ترین نکته اینه که، فرآیند محاسبه و اعلام مالیات حقوق، دیگر بر عهده ی سازمان امور مالیاتیه و کار شما فقط وارد کردن اطلاعات هست.
– کارفرما باید حتماً اطلاعات حقوق و مزایای هر کارمند رو در سامانه ثبت کنه تا مالیات درست محاسبه و پرداخت بشه.
– اگر کارفرما یا حسابدار دارید، باید منتظر باشید تا سامانه، مالیات حقوق شخص رو محاسبه کنه و سپس اعداد رو در لیست حقوق وارد کنید.
در کل، این تغییرات، هدفش نظم بخشیدن و شفاف سازی فرآیندهای مالیاتی و حقوق است، و به شما کمک می کنه هر سال راحت تر به مقررات عمل کنید.

ارسال لیست مالیات حقوق 9
ارسال لیست مالیات حقوق ۹

روش های ارسال لیست مالیات حقوق 

روش های ارسال لیست مالیات حقوق، به دو شکل آنلاین و آفلاین

خوب، اول باید بدونی که برای ارسال لیست مالیات حقوق دو راه داری:

  1. روش آنلاین: که خیلی راحت و سریع می تونی از طریق اینترنت انجامش بدی.
    2. روش آفلاین: یعنی، با فایل های اکسل یا نرم افزارهای مخصوص، و بعد آپلود کردن اون توی سامانه.در این متن، من هم روش آنلاین رو کامل برات توضیح می دم چون رایج تر و سریع تره، و هم نکاتی رو درباره ورود و شروع کار برات می گم.نحوه ارسال لیست مالیات حقوق آنلاین همین طور که می دونی، برای انجام این کار باید وارد سامانه سازمان امور مالیاتی بشی. ابتدا، به سایت tax.gov.ir برو؛ از منوی سربرگ سمت راست، روی گزینه “خدمات اصلی مالیاتی” کلیک کن. بعد، از منوی باز شده، گزینه “فهرست مالیات حقوق الکترونیکی” رو انتخاب کن.

    در ادامه، برات صفحه ای باز میشه که توضیحات مربوط به سامانه ارسال مالیات بر حقوق رو نشون میده. مطالعه این توضیحات خیلی مهمه چون راهنمای کامل رو برات مشخص می کنه. در انتها، دکمه “ورود به سامانه جدید تسلیم لیست حقوق کارکنان” رو بزن.

    سپس، نوبت به وارد کردن اطلاعات شخصی می رسه: نام کاربری و رمز عبور خودت رو وارد کن و وارد پرتال مالیاتی خودت شو.

    حالا، وقتی وارد سامانه شدی، باید لیست حقوق و دستمزد پرسنلت رو ثبت کنی:
    – از منوی اصلی، گزینه “فهرست حقوق” رو انتخاب کن.
    – در صفحه بعد، بر روی گزینه “فهرست حقوق جدید” کلیک کن.

    در این مرحله، فرم مربوط به لیست حقوق برات نمایش داده میشه:
    – سال و ماه رو وارد کن؛ مثلا “۱۴۰۳” و “بهمن”.
    – نام لیست رو بنویس، مثلا “فهرست حقوق بهمن ۱۴۰۳”.
    – حوزه حقوق رو مشخص کن، یعنی چه بخش حقوقی است، مثلا حقوق پایه، مزایا، یا بخش دیگه.

    حالا، باید نوع لیست رو مشخص کنی:
    – لیست اصلی، اگر این اولین ثبت هست.
    – الحاقی، اگر قصد الحاق موارد به لیست قبل رو داری.
    – اصلاحی، اگر می خوای اصلاحی بر لیست قبلی انجام بدی.

    ارسال لیست مالیات حقوق 2
    ارسال لیست مالیات حقوق ۲

    در ادامه، باید نحوه ثبت لیست رو انتخاب کنی:
    – یا فایل رو بارگذاری بدون ارسال فایل بری، که فایل آماده را آپلود می کنی.
    – یا ارسال فایل متنی و فشرده (ZIP) از طریق نرم افزار salary.
    – یا، کپی کردن از ماه قبل، اگر قصد وارد کردن لیست کپی شده رو داری.

    ارسال لیست مالیات حقوق 1
    ارسال لیست مالیات حقوق ۱

    پس، تاریخ ثبت رو تنظیم کن و در نهایت، نحوه پرداخت مالیات رو تعیین کن؛ مثلا پرداخت حضوری، اینترنتی یا روش دیگر.

    در آخر، با کلیک روی “ثبت لیست”، کار نهایی میشه و لیست حقوق و مالیات ت ثبت و ذخیره میشه.

    نکته مهم:
    – به جای این همه مراحل، می تونی مستقیم وارد سایت salary.tax.gov.ir بشی و کار رو سریع تر انجام بدی.

اول بگو چی بگیریم؟

لیست اصلی، الحاقی یا اصلاحی؟

وقتی توی سامانه وارد می شی، باید مشخص کنی که حقوق بگیرت چه نوع همکاری ای داره، چون این تعیین می کنه که سامانه بر چه اساسی مالیات رو حساب کنه:
– لیست اصلی: وقتی دارین برای اولین بار اطلاعات حقوق و مالیات اون فرد رو برای یک ماه خاص وارد می کنید. یعنی، اولین بار است که این کار رو انجام می دید.

– لیست الحاقی: وقتی لیست اولیه رو فرستادید و حالا مثلا می خواهید حقوق رو بیشتر کنید، یا حقوق کسی رو که در لیست قبلی نبوده، اضافه کنید، این لیست رو می فرستید.

– لیست اصلاحی: اگر قبلاً لیست ارسال شده و حالا نیاز دارید اطلاعات قبلی رو اصلاح کنید، این گزینه رو می زنید. در این حالت، لیست قبلی حذف می شود و جایگزین اون، لیست اصلاحی می آید.

این انواع لیست، خیلی مهمن چون سامانه بر اساس اون ها، مالیات رو محاسبه می کنه و ثبت می نماید.

ارسال لیست مالیات حقوق 8
ارسال لیست مالیات حقوق ۸

توضیحات تبصره ها و نکته های مهم
در کنار این موارد، چند تبصره وجود داره که می گه در بعضی موارد، این بندها، موضوعیتی در لیست مالیات حقوق ندارن. یعنی، اون ها بیشتر جنبه  تکنیکی دارند و تأثیر مستقیم در نوع لیست ندارن:

– تبصره ۱ ماده ۸۶ و تبصره اصلاحی اون، به دلایل مربوط به بخشنامه های خاص، در لیست حقوق و مالیتِن موارد مهم تلقی نمی شن.
– همچنین، تبصره ۲ ماده ۸۶ و تبصره اصلاحی اون هم، از نظر محاسبات یا ثبت در سامانه، موضوعیتی ندارن.

در واقع، این تبصره ها بیشتر به مسائل حقوقی، بخشنامه ها و موارد فنی مربوط می شن، ولی در استفاده عملی، دسته بندی لیست ها بر اساس نوع همکاری و اصلاحات، اهمیت داره.

پس، چه جوری می تونیم لیست ها رو بررسی کنیم؟
وقتی همه مراحل رو انجام دادی، توی بخش فهرست حقوق و لیست های ثبت شده، می تونی لیست های ارسال شده رو ببینی. این قسمت بهت کمک می کنه که مطمئن شی همه چیز درست ارسال شده و هر نوع لیستی رو که نیاز داری، ببینی.

تفاوت لیست اصلاحی و الحاقی در مالیات حقوق

ارسال لیست مالیات حقوق آفلاین با نرم افزار salary
1. شروع کار: وارد کردن اطلاعات هویتی کارفرما
اول باید اطلاعات هویتی کارفرما رو در نرم افزار وارد کنی. برای این کار، از گزینه “اطلاعات کارفرما” و گزینه “ایجاد” استفاده می کنی و مشخص می کنی که این کارفرما، یعنی خودت یا شرکتی که کار می کنی، مجاز به ارسال لیست حقوق است و باید ثبت بشه. بعد، این اطلاعات رو ذخیره می کنی و کارفرما به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی تعریف میشه.

۲. تعریف کارکنان
حالا، برای اضافه کردن کارمندان، باید اول کارفرما رو انتخاب کنی. بعد، با انتخاب اسمش، وارد بخش تعریف کارکنان می شی و با زدن گزینه “ایجاد”، اطلاعات هر کارمند رو وارد می کنی. این اطلاعات شامل اسم، کد ملی، شماره حساب، حقوق پایه، مزایا و موارد مربوطه است.

۳. ساختن لیست حقوق و ارتباط دادن کارکنان
سپس، برای هر لیست حقوقی، باید یک لیست تعریف کنی و کارمندان رو بهش ارتباط بدی. یعنی، لیستی با ماه و سال مشخص، و سپس کارکنانی رو که در اون ماه حقوق اشون رو می خوای وارد کنی، تعیین می کنی.

۴. وارد کردن اطلاعات لیست حقوق
در مرحله بعد، باید لیست حقوق رو مشخص کنی، کارفرما رو انتخاب و اطلاعات لیست رو وارد می کنی؛ مثلاً، ماه برگه حقوق، سال، مبلغ حقوق، مالیات های کسر شده و موارد مربوط به هر کارمند.

۵. انتخاب کارکنان و وارد کردن حقوق ایشون
بعد، باید کارکنان لیست رو دید و با دوبار کلیک، وارد اطلاعات حقوقی هر کدومشون شد. توی هر فیلد، حقوق، مزایا، کسورات و مالیات رو وارد می کنی و بعد، ذخیره می کنی.

۶. تایید و خلاصه کردن لیست
تمام این اطلاعات رو که وارد کردی، خلاصه می کنی و اطمینان حاصل می کنی که همه چیز درسته، سپس روی گزینه “ذخیره خلاصه لیست” می زنی و مرحله بعد رو ادامه می دی.

۷. آماده سازی فایل خروجی
حالا، نرم افزار، فایل های مورد نیاز رو به صورت خودکار تولید می کنه. باید مسیر ذخیره این فایل ها رو به نرم افزار بدهی و اون ها رو نگه داری.

۸. بارگذاری فایل ها در سامانه
در مرحله بعد، به سامانه ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق مراجعه می کنی و با انتخاب گزینه “ایجاد لیست حقوق جدید”، فایل هایی که نرم افزار تولید کرده رو آپلود می کنی. معمولا این فایل ها با پسوندهای مشخص می باشن.

۹. ثبت نهایی و تایید فایل هافایل ها پس از بارگذاری، در مدت چند دقیقه پردازش می شن و در صورت تایید، می تونی لیست رو در بخش “لیست های ثبت شده” ببینی و تایید نهایی رو انجام بدی. این کار، مشابه روش آنلاین، قبض صادر و قابل پرداخت هست.

ارسال لیست مالیات حقوق 7
ارسال لیست مالیات حقوق ۷

مراحل ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳

وقتی صحبت از لیست های مالیاتی میشه، سه اصطلاح اصلی داریم که هر کدوم معنی خاص خودشون رو دارن و در موقعیت های مختلف باید استفاده شن: لیست اصلی، اصلاحی و الحاقی.

لیست اصلی:
این لیست، همون اولین و پایه ای ترین لیستی هست که ارسال می کنی. زمانی که برای اولین بار حقوق و مزایای کارکنان رو ثبت و اعلام می کنی، این لیست رو می فرستی. در واقع، هر ماه باید یک لیست اصلی جدید داشته باشی که اطلاعات همه حقوق ها توش ثبت شده است و هنوز هیچ تغییری در اون ایجاد نشده.

لیست اصلاحی:
حالا فرض کن یه اشتباهی در ثبت حقوق یک کارمند رخ داده، مثلا مبلغ واریزی یا مالیات کم یا زیاد ارسال شده، یا اطلاعات یک پرسنل نادرست وارد شده. در این موارد، باید لیست اصلاحی رو ارسال کنی. این لیست، جایگزین لیست قبلی میشه و اصلاحات نهایی رو اعمال می کنه. یعنی، اون موارد نادرست رو از لیست ثبت شده حذف یا اصلاح می کنی و اطلاعات درست رو جایگزینش می کنی.

لیست الحاقی:
این نوع لیست زمانی کاربرد داره که در لیست اولیه، بعضی از موارد یا اطلاعاتی ارسال نشده یا کامل نبوده، و حالا می خوای موارد جدید یا کم توجه شده رو اضافه کنی. مثلا، بعد از ارسال لیست اولیه، متوجه می شی که حقوق یکی از کارمندان رو فراموش کردی یا اطلاعات کسی ناقصه. در این صورت، باید لیست الحاقی رو ارسال کنی، که این موارد رو به لیست قبلی متصل می کنه و کامل می کنه.

مراحل ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳

مرحله ۱: بارگذاری فهرست کارکنان
– در صفحه عملیات سامانه، باید فهرست حقوق و دستمزد کارکنان رو بارگذاری کنی.
– روش های بارگذاری:
– آنلاین: وارد کردن اطلاعات مستقیم در سامانه
– آفلاین: آپلود فایل های آماده از نرم افزار یا سیستم خود
– کپی از ماه قبل: اگر می خوای ماه جاری رو با اطلاعات ماه قبل کپی کنی
– نکته مهم: در این مرحله، امکان ویرایش یا حذف فهرست بعداً وجود داره، پس دقت کن که همه چیز رو درست وارد کنی.

مرحله ۲: تأیید نهایی فهرست
– بعد از بارگذاری و بررسی کامل، گزینه “تأیید نهایی” رو بزن.
– توجه داشته باش:
– پس از تأیید، امکان اصلاح یا ویرایش فهرست وجود نداره، پس مطمئن شو که همه اطلاعات درست وارد شده باشن.

مرحله ۳: محاسبه مالیات
– سامانه به صورت خودکار مالیات بر درآمد حقوق رو محاسبه می کنه.
– نتایج این محاسبه قابل مشاهده در صفحه عملیات است، پس حتما اون رو بررسی کن و مطمئن شو که مبلغ درست محاسبه شده باشه.

مرحله ۴: صدور قبض
– روی گزینه “صدور قبض” کلیک کن.
– این مرحله، مبلغ نهایی مالیاتی رو که باید پرداخت کنی، برات صادر می کنه، و شناسه قبض و پرداخت رو هم می ده.

مرحله ۵: پرداخت مالیات

– مبلغ مندرج در قبض رو باید از طریق یکی از روش های اعلام شده در قبض (مانند بانکی یا پرداخت اینترنتی) پرداخت کنی.

– توجه:

– فقط و فقط از طریق سامانه مالیات حقوق و بر اساس مبلغ محاسبه شده در سامانه و قبض، پرداخت رو انجام بده.

– رعایت این نکته خیلی مهمه تا مشکلات و ایرادهای بعدی برات پیش نیاد.

نکات مهم

– در پایان، حتما رسید پرداخت رو نگهدار، چون برای مراحل بعدی و استنادهای مالیاتی نیاز داری.

– توجه کن که فرآیند باید کاملاً طبق مراحل ذکرشده باشه.

– هرگونه اصلاح بعد از تأیید نهایی امکان پذیر نیست، پس حتما دقت کن.

ارسال لیست مالیات حقوق 6
ارسال لیست مالیات حقوق ۶

ارسال اشتباه لیست مالیات حقوق

اگر در فرآیند ارسال لیست مالیات حقوق دچار اشتباه یا خطا شدی، نگران نباش. روش اصلاح و تصحیح بسیار ساده است و من برات مرحله به مرحله توضیح می دم که چگونه این کار رو انجام بدهی:
1. ورود مجدد به سامانه:
اگه قبلاً وارد سامانه شده بودی و خطایی رخ داد، دوباره وارد سامانه مالیات حقوق شو.

۲. باز کردن صفحه فهرست حقوق جدید:
– در بالای صفحه، روی گزینه “فهرست حقوق” کلیک کن.
– این کار تو رو وارد صفحه فهرست حقوق جدید می کنه که همه لیست های قبلی و جاری در اون هستن.

۳. انتخاب ماه مورد نظر:
– از قسمت “نام لیست”، ماهی رو که در ارسال لیست اون اشتباه رخ داده انتخاب کن، مثلا اگر خطا در لیست حقوق بهمن ۱۴۰۳ بوده، اون ماه رو پیدا و انتخاب کن.

۴. انجام اصلاحات:

– حالا، می تونی تغییرات لازم رو بر روی اطلاعات حقوقی، مالیاتی و مزایای اون ماه انجام بده.- پس از اصلاح، مجدد لیست رو ثبت و ذخیره کن.
این روند باعث می شه اگر خطایی در لیست قبلی رخ داده، اون رو به راحتی تصحیح کنی و اطلاعات درست رو ارسال کنی، و سامانه هم مالیات رو بر اساس داده های جدید محاسبه می کنه.

ارسال لیست مالیات حقوق 5
ارسال لیست مالیات حقوق ۵

مهلت ارسال لیست مالیات حقوق

بر اساس ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم، وظیفه کارفرماها و اشخاصی که حقوق پرداخت می کنند، یک مسئولیت قانونی مهم دارن که باید رعایت کنن. این وظیفه مربوط به محاسبه و کسر مالیات حقوق است و به نوعی وظیفه قانونی و مالیاتی بر عهده آن هاست.

خلاصه مهم ترین نکات ماده ۸۵:

– محاسبه مالیات: کارفرما باید مالیات متعلق به حقوق کارکنان رو بر اساس درآمد مشمول مالیات سالانه، بعد از کسر معافیت های قانونی (مطابق ماده ۸۴) و طبق جدول نرخ مالیات حقوق سالانه، محاسبه کنه.
– کسر مالیات: این مالیات باید بر اساس نرخ های تعیین شده در ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، از حقوق کارمندان کسر بشه.
– ارائه فهرست: ظرف یک ماه از پرداخت حقوق، باید فهرستی شامل نام، نشانی، و مبلغ حقوق هر حقوق بگیر رو به ادارات مالیاتی محل پرداخت ارائه بدن.
– تکرار در ماه های بعد: در ماه های آتی، فقط تغییراتی که اتفاق افتاده رو اعلام می کنن، و نیازی به ارسال فهرست کامل نیست مگر تغییرات اساسی.

نکته مهم: این ماده، مسئولیت دقیق و قانون مدارانه رو بر عهده کارفرماها می ذاره و سوءاستفاده یا خطا در این کار، جریمه های قانونی به همراه داره. بنابراین، باید حتماً فرآیند محاسبه، کسر و اعلام مالیات رو به دقت انجام داد و طبق قوانین عمل کرد.

ارسال لیست مالیات حقوق 4
ارسال لیست مالیات حقوق ۴

تغییرات ارسال دیسکت مالیات حقوق در سامانه جدید

این تغییرات، که بر اساس بند ۳ تبصره ۱۵ قانون بودجه انجام شده، کار رو برای حسابداران و شرکت ها کمی متفاوت و در عین حال دقیق تر کرده. پس، پیشنهاد می کنم این نکات رو با دقت بخونی تا روند جدید رو بهتر درک کنی.

وضعیت قبلی (روش قدیم)

در روش قبل، شرکت ها خودشون مسئول محاسبه مالیات بر درآمد حقوق بودند:- حقوق و مزایا رو محاسبه می کردن- دیسکت دارایی رو تهیه می کردن- اون رو در سامانه سازمان مالیاتی بارگذاری می کردن- سپس پرداخت مالیات رو انجام می دادن
در این حالت، شرکت ها هم محاسبات حقوق رو انجام می دادن و هم مالیات رو تعیین می کردن.

وضعیت جدید (روش جدید)

طبق قانون جدید، وظیفه محاسبه مالیات بر درآمد حقوق به سامانه مالیاتی سپرده شده است:- شرکت ها هنوز محاسبه اولیه حقوق را انجام می دهند و دیسکت دارایی را تهیه می کنند.
– اما، پس از این مرحله، دیگه باید اون رو در سامانه بارگذاری کنند.
– سامانه مالیات بر درآمد حقوق، خودش هزینه ها و حقوق رو بررسی و مالیات حقوق رو محاسبه می کنه.
– پس از این، حسابداران باید منتظر اعلام نتایج سامانه باشند.
– سپس، باید مالیات محاسبه شده رو تطابق بدهند؛ یعنی، مبلغ اعلام شده رو با محاسبات خود تطبیق و در صورت صحت، پرداخت رو انجام بدهند.

روند جدید: گام های عملی
1. محاسبه اولیه حقوق و مزایا: در داخل شرکت، حقوق کارکنان رو محاسبه و دیسکت دارایی تهیه می کنی.
2. بارگذاری در سامانه مالیات بر درآمد: دیسکت دارایی رو در سامانه مالیاتی بارگذاری می کنی.
3. انتظار برای محاسبه سامانه: حالا سامانه، خودش هزینه های مالیاتی رو بر اساس قوانین، محاسبه و اعلام می کنه.
4. دریافت نتایج و تطابق: نتیجه رو توی سامانه مشاهده می کنی، و باید مبلغ مالیات اعلام شده رو با محاسبه های خودت تطبیق دهی.
5. پرداخت نهایی: در صورت تطابق، مبلغ نهایی رو پرداخت می کنی.

چه نکاتی مهمه؟

– این فرآیند، کمک می کنه که محاسبات دقیق تر و عادلانه تر انجام بشه.

– نیاز به صبر و دقت در تطابق اعداد و اطلاعات هست.

– حتماً پس از دریافت اعلام سامانه، بررسی کن که مبلغ مالیات تو محاسبات و اعلام سامانه یکی باشه، چون در صورت تفاوت، نیاز به اصلاح و پیگیری دارید.

ارسال لیست مالیات حقوق 3
ارسال لیست مالیات حقوق ۳

مزایای سامانه ارسال لیست مالیات حقوق

۱. کاهش فرار مالیاتی
چون این سامانه زیر نظر مستقیم سازمان امور مالیاتی است، امکان دور زدن مالیات یا فرار مالیاتی خیلی محدود و تقریباً غیرممکن میشه. اینطوری، عدالت مالیاتی حفظ می شه و همه موظفن مالیات خودشون رو درست و به موقع پرداخت کنن.

۲. تطبیق و بررسی آسان اطلاعات
با این سامانه ها، می تونی راحت تطابق اطلاعات مالی و هویتی رو با مرکزهای مالیاتی انجام بدی. این یعنی، هویت افراد و شرکت ها بررسی و تأیید میشه و دقت اطلاعات تضمین میشه، و از اختلافات و خطاها جلوگیری می دی.

۳. حفظ حریم خصوصی
برخی از سامانه های مالیاتی، اطلاعات حساس و مالی افراد و شرکت ها رو امن نگه می دارن. این یعنی، دولت و دیگران به راحتی به اطلاعات شخصی یا مالی شما دسترسی ندارن، و حریم خصوصی شما حفظ میشه.

۴. گزارش دهی منظم و دقیق
این سیستم، شرایطی فراهم می کنه که شرکت ها و افراد، گزارش های مالیاتی خودشون رو در زمان تعیین شده به صورت منظم ارسال کنن. این گزارش ها برای اثبات پرداخت مالیات و تسویه حساب های مالیاتی خیلی کاربرد دارن و فرآیند رو شفاف می کنن.

۵. صرفه جویی در زمان و هزینهبا استفاده از این سامانه، دیگر لازم نیست حضوری و یا با فرآیندهای کُند قدیمی کار کنید. ارسال لیست ها آنلاین سریعتر انجام میشه و در نتیجه، زمان و هزینه های شما کاهش پیدا می کنه. خیلی راحت و در کمترین زمان، کار مالیاتی تون رو انجام می دید.

جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق

بر اساس ماده های ۱۹۷ و ۱۹۹ قانون مالیات های مستقیم، در صورت عدم ارسال لیست حقوق و دستمزد در زمان مقرر، جریمه هایی برای کارفرما و پرداخت کنندگان حقوق اعمال میشه:

– مهلت ارسال:
– طبق ماده ۸۶، تا پایان ماه بعد از پرداخت یا تخصیص حقوق است. یعنی مثلا حقوق اسفند باید تا پایان فروردین ماه ارسال شده باشد.

– جریمه عدم ارسال در موعد مقرر (براساس ماده ۱۹۷):
– این جریمه برابر با ۲٪ از حقوق پرداختنی است. یعنی اگر حقوقت ۱۰ میلیون تومان است، جریمه ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود.

– جریمه عدم پرداخت مالیات (براساس ماده ۱۹۹):
– اگر مالیات رو در موعد مقرر پرداخت نکنی، این جریمه مساوی ۱۰٪ مالیات پرداخت نشده است.
– علاوه بر اون، برای هر ماه تأخیر، جریمه به میزان ۲.۵٪ از مالیات پرداخت نشدهبرای ماه های بعدی اضافه میشه.

نکته مهم

– باید یادآوری کنم که، سرپیچی از این قوانین، جریمه های قابل توجهی داره که می تونه هزینه های زیادی برات در بر داشته باشه.

– پس، همیشه زمان بندی رو رعایت کن، لیست و مالیاتت رو سر وقت ارسال و پرداخت کن تا آسیبی نبینی.

ارسال لیست مالیات حقوق 2
ارسال لیست مالیات حقوق ۲

جمع بندی

در این مقاله، نکات مهم در مورد جریمه های عدم ارسال لیست حقوق و پرداخت مالیات رو برات توضیح دادم. اگر سوالی داشتی یا نیاز به راهنمایی بیشتر بود، می تونی با کارشناسان حسابداران تماس بگیری یا کامنت بذاری، چون همراهت هستن تا هر مشکلی رو برات حل کنن.

سوالات متداول

۱. چه زمانی و چگونه باید لیست مالیات حقوق را ارسال کنیم؟

پاسخ:
طبق قوانین مالیاتی ایران، کارفرماها و پرداخت کنندگان حقوق موظفند لیست حقوق و دستمزد کارکنان را هر ماه به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. مهلت ارسال این لیست، تا پایان ماه بعد از پرداخت حقوق است؛ مثلا حقوق بهمن ماه باید تا پایان اسفند ارسال شود. روش های ارسال می تواند آنلاین، آفلاین یا با استفاده از نرم افزارهای مرتبط باشد. ارسال به موقع و صحیح، راهی است برای جلوگیری از جریمه ها و فرض بر صحت اطلاعات.

۲. تفاوت لیست اصلی، اصلاحی و الحاقی چیست و چه زمانی باید از هر کدام استفاده کنیم؟
پاسخ:
– لیست اصلی: اولین و پایه ای ترین لیست است که در ابتدای هر دوره (مثلاً ماه) ارسال می شود.
– لیست اصلاحی: زمانی کاربرد دارد که بعد از ارسال لیست، متوجه خطا یا اشتباه در اطلاعات شدی؛ در این حالت، لیست اصلاحی جایگزین لیست قبلی می شود و اصلاحات انجام می گیرد.
– لیست الحاقی: وقتی نیاز داری اطلاعاتی را اضافه یا کامل تر کنی که در لیست قبلی نبوده یا ناقص بوده؛ مثلاً اطلاعات یک کارمند جدیدی به لیست اضافه می شود.

۳. چه مواردی باید در لیست مالیات حقوق درج شود؟
پاسخ:
در این لیست باید اطلاعاتی شامل نام و کد ملی کارمند، مبلغ حقوق پایه، مزایا، کسورات، مالیات کسر شده، بیمه و هر نوع پرداخت یا کسری مرتبط با حقوق، درج گردد. هدف این است که تمام جزئیات حقوق و مالیات هر فرد به دقت و طبق قوانین ثبت و ارسال شود، تا فرآیند رسیدگی و محاسبه مالیات به درستی انجام گیرد.

۴. نحوه اصلاح خطاهای وارد شده در لیست حقوق چگونه است؟
پاسخ:
در صورت اشتباه در ارسال لیست، باید وارد سامانه شده، گزینه «فهرست حقوق» را انتخاب کنی، و از قسمت مدیریت لیست ها، لیستی که خطا دارد را پیدا کنی. سپس، یا آن را ویرایش یا اصلاح می کنی یا در صورت نیاز، یکی از انواع لیست اصلاحی یا الحاقی را برای جایگزینی استفاده می کنی. دقت کن که پس از تأیید نهایی، امکان اصلاح وجود ندارد.

۵. هزینه و جریمه عدم ارسال یا تاخیر در ارسال لیست مالیات حقوق چه میزان است؟
پاسخ:
اگر لیست را سر وقت و صحیح ارسال نکنید، جریمه های مختلفی بر اساس قوانین وضع می شود، از جمله جریمه معادل درصدی از حقوق پرداختنی یا مالیات پرداخت نشده، که ممکن است به ۱۰٪ یا بیشتر برسد. علاوه بر جریمه های نقدی، ممکن است در پرونده های مالیاتی شما مشکلات حقوقی و تعلیق فعالیت پیش بیاید.

۶. آیا می توانم لیست حقوق را به صورت آفلاین و با نرم افزار خاص ارسال کنم؟
پاسخ:
بله، یکی از روش های رایج، استفاده از نرم افزارهای تخصصی مانند نرم افزار salary است که فایل های متنی یا فشرده را تولید می کند و شما می توانید این فایل ها را در سامانه مالیاتی بارگذاری کنید. این روش برای شرکت هایی که تعداد کارکنان زیادی دارند، بسیار کاربردی و سریع است.

۷. در صورت تغییر در حقوق کارکنان، چه مراحلی باید دنبال کنیم؟
پاسخ:
در صورت تغییر حقوق یا مزایا، باید لیست جدید راتان رو وارد سامانه کنید. اگر تغییرات جزئی است، می توانید از گزینه «وارد کردن تغییرات» یا «لیست الحاقی» بهره ببرید. در صورت اصلاح عمده، لیست اصلاحی را جایگزین لیست قبلی کنید. مهم است که تغییرات را به موقع و صحیح ثبت کنید تا محاسبه مالیات بر پایه اطلاعات دقیق انجام شود.

۸. چه مدارکی و اطلاعاتی باید قبل از ارسال لیست آماده و بررسی شود؟
پاسخ:
قبل از ارسال، حتماً لیست حقوق هر کارمند شامل نام، کد ملی، مبلغ حقوق، مزایا، کسورات، مالیات های کسر شده و بیمه ها چک شود. همچنین، فایل های خروجی نرم افزار و اطلاعات ثبت شده در سامانه باید با مقررات و قوانین مالیاتی هم خوانی داشته باشد. این کار باعث کاهش اشتباه و پیشگیری از جریمه می شود.

۹. چگونه می توان از صحت ثبت و ارسال لیست اطمینان حاصل کرد؟
پاسخ:
پس از ثبت، معمولاً سامانه نتیجه و وضعیت تایید را نشان می دهد. همچنین، می توانید گزارش های مربوط به ثبت و تایید لیست را دریافت و بررسی کنید. در صورت نیاز، می توانید نسخه ای از فایل بارگذاری شده و تاییدیه های سامانه را چاپ یا نگه دارید. در صورت عدم تطابق یا خطا، باید سریعاً اصلاحات لازم را انجام دهید.

۱۰. آیا بعد از ارسال لیست باید کاری انجام داد یا پرداخت مالیات نیاز است؟
پاسخ:

پس از ارسال و تایید لیست، سامانه محاسبه مالیات را انجام می دهد و قبض (FATM) صادر می شود. وظیفه شما پرداخت مبلغ مالیاتی است که در قبض نشان داده شده است، باید آن را از طریق درگاه های بانکی یا روش های اعلام شده پرداخت کنید. پس از پرداخت، رسید پرداخت را نگهداری کنید و در صورت نیاز به استنادهای بعدی، به آن مراجعه کنید.

ممکن است برای شما مفید باشد:

حسابداری مالیاتی

مالیات شرکت های غیر فعال

برای تولید محتوا متنی می توانید به تیم تکمان دیجیتال سرویس مراجعه کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *