موضوع :مالیات بر ارث سهام دار فوت شده در  شرکت بر اساس ارزش روز دارایی ها محاسبه می گردد

کلمات کلیدی: مالیات بر ارث – سهام – دارایی ها – ماده ۱۱۵ قانون مالیات های مستقیم – ماده ۱۴۳ مکرر

ماده ۱۱۵ قانون مالیات های مستقیم

مأخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل می‌شوند ارزش دارایی شخص حقوقی است منهای بدهی‌ها و‌ سرمایه پرداخت شده و اندوخته‌ها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلاً پرداخت گردیده است.

تبصره ۱ :

ارزش دارایی شخص حقوقی نسبت به آنچه قبلاً فروش رفته بر اساس بهای فروش و نسبت به بقیه بر اساس بهای روز انحلال تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۲ :

چنانچه در بین دارایی‌های شخص حقوقی که منحل می‌شود، دارایی یا دارایی‌های موضوع فصل اول باب سوم این قانون و سهام یا سهم‌الشرکه یا حق تقدم سهام شرکت‌ها وجود داشته باشد و این دارایی یا دارایی‌ها حسب مورد در هنگام نقل و انتقال قطعی مشمول مقررات ماده ۵۹ و‌ تبصره ۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر این قانون باشند، در تعیین مأخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی منحله ارزش دفتری دارایی یا دارایی‌­های‌ مذکور جزو اقلام دارایی­‌های شخص حقوقی منحل شده منظور نمی­ گردد و معادل همان ارزش دفتری از جمع سرمایه و بدهی‌ها کسر می‌­­گردد. مالیات‌ متعلق به دارایی یا دارایی‌های مزبور حسب مورد براساس مقررات ماده ۵۹ و تبصره ۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر این قانون تعیین و مورد مطالبه قرار می‌گیرد

تبصره ۳ :

آن قسمت از اموال اشخاص حقوقی منحل شده که براساس مقررات فوق در تاریخ انحلال مشمول مالیات مقطوع موضوع ماده ۵۹ و‌ تبصره ۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر این قانون باشند در اولین نقل و انتقال بعد از تاریخ انحلال مشمول مالیات نخواهند بود.

مقدمه

مالیات بر ارث یکی از مالیات‌های مستقیم است که پس از فوت یک شخص، بر دارایی‌های او تعلق می‌گیرد و وراث موظف به پرداخت آن هستند. در این میان، سهام‌داران با توجه به نوع دارایی‌هایی که دارند، از جمله سهام بورسی، غیربورسی، سپرده بانکی، املاک و… باید ارزش دارایی‌هایشان بر اساس ارزش روز در تاریخ فوت مشخص و سپس مشمول مالیات بر ارث شوند. در این مقاله، نحوه محاسبه مالیات بر ارث سهام و سایر دارایی‌ها با تکیه بر آخرین قوانین و رویه‌های اجرایی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

۱-مبنای قانونی مالیات بر ارث

بر اساس ماده ۱۷ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم (مصوب ۱۳۹۵)، کلیه دارایی‌های متوفی مشمول مالیات بر ارث بوده و نرخ مالیات بسته به نوع دارایی و طبقه وراث متفاوت است. این قانون پس از سال ۱۳۹۵ جایگزین قانون قبلی شده و فرآیند ساده‌تری برای مالیات‌ستانی فراهم کرده است

۲-انواع دارایی‌ها و روش محاسبه ارزش روز

الف) سهام بورسی

مبنای ارزش‌گذاری: میانگین قیمت پایانی سهام در ۳۰ روز معاملاتی قبل از تاریخ فوت.
نرخ مالیات برای وراث طبقه اول: ۶٪ از ارزش روز.
مثال: اگر فردی ۵۰٬۰۰۰ سهم از نماد ‘فولاد’ داشته و میانگین ۳۰ روزه آن ۷٬۲۰۰ تومان باشد، ارزش روز آن ۳۶۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان خواهد بود و مالیات معادل ۲۱٬۶۰۰٬۰۰۰ تومان می‌شود.

ب) سهام غیر بورسی

توسط کارشناس رسمی دادگستری ارزش‌گذاری می‌شود و نرخ مالیات مانند سهام بورسی است اما تعیین ارزش زمان‌برتر خواهد بود.

ح) سپرده‌های بانکی و سود متعلقه : مبلغ سپرده به همراه سود تا تاریخ فوت؛ نرخ مالیات: ۳٪

ر) املاک و مستغلات :ارزش‌گذاری بر اساس نظر کارشناس یا ارزش منطقه‌ای؛ نرخ مالیات: ۷.۵٪

ث) سایر دارایی‌ها

شامل طلا، ارز، خودرو و اوراق مشارکت که هرکدام نرخ جداگانه دارند .بین ۲٪ تا ۱۰٪

۳- نرخ مالیات بر اساس طبقه وراث

طبقه اول: ۶٪   طبقه دوم: ۱۵٪  طبقه سوم: ۳۰٪

۴-فرآیند پرداخت مالیات بر ارث

۱- تکمیل اظهارنامه توسط وراث
2- ارائه مدارک به اداره مالیاتی
۳- بررسی و ارزش‌گذاری دارایی‌ها
۴- صدور برگ تشخیص و پرداخت
۵- دریافت گواهی مالیات بر ارث جهت انتقال رسمی

۵. نکات مهم

در صورت عدم پرداخت مالیات، امکان انتقال قانونی سهام یا اموال وجود ندارد. برخی هزینه‌ها مانند دیون متوفی قابل کسر از دارایی‌ها هستند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *